Lisää myyntiä verkkoon ja kivijalkaan.

Lisäresursseja
kasvuun.

WordPress SEO optimointi

Vinkit WordPress-sivun SEO optimointiin

 1. Käytä hakukoneoptimoitua URL rakennetta
 2. Optimoi otsikot (H1, H2) hakusanoille
 3. Optimoi kuvat pakkaamalla ne
 4. Käytä kuvaavaa tiedostonimeä ja alt-tageja kuvien kuvailemiseen
 5. Luo korkealaatuista, ainutlaatuista sisältöä
 6. Auta hakukoneita ymmärtämään sivujen rakennetta käyttämällä sisäistä linkitystä
 7. Optimoi sisältö mobiililaitteille
 8. Luo ja lähetä sivukartta hakukoneille
 9. Käytä hakusanoja meta-tageissa, otsikkotunnisteissa ja metakuvauksissa
 10. Hanki tunnettuutta sivullesi somessa.

Hakukoneoptimoitu URL-rakenne

Hakukoneystävällisellä URL-rakenteella tarkoitetaan tiettyä tapaa järjestää ja rakentaa sivuston sivut, jotta sekä käyttäjien että hakukoneiden on helppo ymmärtää sivujen rakenne. Tärkeitä elementtejä SEO-ystävällisessä URL-rakenteessa ovat avainsanojen käyttäminen URL:ssa, URL:ien pitäminen lyhyinä ja kuvaavina, sekä sanojen erottelu väliviivalla.

Esimerkiksi:

Esimerkkejä huonoista URL-osoitteista:

SEO-ystävällisellä URL-rakenteella autetaan hakukoneita ymmärtämään sivuston hierarkiaa ja sisältöä, sekä tehdään käyttäjille helpoksi ymmärtää, missä he ovat sivustolla, mikä voi myös lisätä klikkauksia.

Otsikoiden optimointi hakusanoille

Otsikkotageja (H1, H2, H3, jne.) oikeanlainen käyttö on tärkeä osa sivuston sisäistä hakukoneoptimointia. Otsikkotagit auttavat järjestämään ja rakentamaan sivuston sisällön siten, että sekä käyttäjien että hakukoneiden on helpompi ymmärtää se.

Tässä on joitakin vinkkejä otsikkotagien käyttöön:

 • Käytä vain yhtä H1-tagia per sivu: H1-tagi on tärkein otsikkotagi ja sitä käytetään ilmaisemaan sivun pääaihe. Yleensä tämä on sivun otsikko tai pääotsikko.
 • Käytä avainsanoja otsikoissa: Sisällytä sivun sisällölle relevantit avainsanat otsikoihin. Tämä auttaa hakukoneita ymmärtämään sivun aihetta ja voi myös parantaa sivun näkyvyyttä hakutuloksissa.
 • Käytä otsikoita loogisessa järjestyksessä, aloittaen H1-tagista, sitten H2, H3, H4, jne. Tämä auttaa sekä käyttäjiä että hakukoneita ymmärtämään sivun sisällön ja rakenteen. H2-tagit kuvaavat sisällön pääosat ja H3-tagit ilmaisevat alaosat jne.
 • Pidä otsikot tiiviinä ja kuvaavina: Vältä liian pitkiä tai epämääräisiä otsikoita, ja varmista että otsikot kuvaavat tarkasti ja tiiviisti kappaleen sisältöä.
 • Älä täytä otsikoita avainsanoilla: On tärkeää sisällyttää avainsanoja otsikoihin, mutta älä tee siitä luonnotonta. Tämä voi haitata hakukonemainontaa ja tehdä sisällöstä heikommin luettavaa käyttäjille.
 • Käytä otsikoita tekstin jakamiseen: Käytä otsikoita suurten tekstipalojen jakamiseen, jotta käyttäjät voivat skannata ja lukea sisällön helpommin. Helppolukuisuus auttaa hakukonenäkyvyydessä.
 • Tee sisällysluettelo: Käytä otsikoita sisällysluettelossa, jotta sekä käyttäjille että hakukoneille selviää nopeasti mitkä ovat sivun pääaiheet ja ala-aiheet.
 • Käytä otsikoita johdonmukaisesti: Käytä otsikoita johdonmukaisesti koko sivustolla, siten että jokaisella sivulla on yksilöllinen H1-otsikko, joka kuvaa tarkasti sivun sisältöä.

Noudattamalla näitä vinkkejä voit varmistaa, että sivujen sisältö on otsikoitu niin, että sekä käyttäjät että hakukoneet ymmärtävät sivujen sisällön ja rakenteen. Selkeä otsikointi auttaa käyttäjiä löytämään juuri sen tiedon mitä he etsivät, mikä vaikuttaa positiivisesti sivun hakukonenäkyvyyteen.

Kuvien optimointi

Paras tapa tiivistää kuvat hakukoneoptimointia varten on käyttää menetelmää, joka ei vaikuta kuvan laatuun, mutta vähentää tiedostokokoa (lossless compression).

Tähän on useita tapoja:

 • Käytä ilmaisia verkkotyökaluja, kuten TinyPNG tai Compressor.io, vähentääksesi kuvasi tiedostokokoa ilman laadun heikkenemistä.
 • Käytä WordPress-sivustolla liitännäistä, kuten WP Smush tai EWWW Image Optimizer, joka tiivistää kuvat kun ne ladataan palvelimelle.
 • Käytä komentorivi-työkaluja, kuten PNGCrush tai Gifsicle, optimoidaksesi kuvatiedostot komentoriviltä.

On tärkeää että kuvat ladataan sivuille oikean kokoisena ja oikeassa kuvasuhteessa, sillä kuvien skaalaaminen HTML tai CSS :n avulla hidastaa sivua, mikä puolestaan vaikuttaa negatiivisesti hakukonenäkyvyyteen.

Kuvaavaa tiedostonimi ja kuvien alt-tagit

Kuvauksellisen tiedostonimen käyttö on yksinkertainen, mutta tehokas tapa parantaa sivustosi näkyvyyttä hakutuloksissa.

 • Käytä tiedostonimessä sopivia avainsanoja, jotka kuvaavat kuvaa. Esimerkiksi, jos kuvassa on ”punainen kukka”, tiedostonimi voi olla ”punainen-kukka.jpg”
 • Käytä välimerkkinä väliviivaa sen sijaan, että käyttäisit alaviivoja: Hakukoneet eivät ymmärrä alaviivoilla erotettujen sanojen merkitystä. Esimerkiksi ”punainen-kukka.jpg” on parempi kuin ”punainen_kukka.jpg”
 • Pidä tiedostonimet lyhyinä ja kuvauksellisina: Vältä pitkiä tai yleisiä tiedostonimiä, kuten ”IMG0001.jpg”.
 • Pysy johdonmukaisena: Käytä samaa nimeämistapaa kaikille sivuston kuville. Tämä helpottaa hakukoneita ymmärtämään sivustosi sisältöä ja parantaa sivustosi näkyvyyttä hakutuloksissa.
 • Täytä alt-teksti ja otsikkotagit: Varmista, että kuvilla on oikeat alt-teksti ja otsikkotagit, jotta hakukone ymmärtää kuvan kontekstin ja sen suhteen sisältöön.

Näiden vinkkien avulla voit parantaa sivustosi näkyvyyttä hakutuloksissa ja tarjota paremman käyttäjäkokemuksen vierailijoillesi.

Korkealaatuinen ja uniikki sisältö

On monia syitä miksi ainutlaatuisuus ja sisällön laatu on tärkeää hakukonenäkyvyydelle. Tässä muutamia:

 • Relevanssi: Hakukoneet pyrkivät tarjoamaan käyttäjilleen parhaiten hakua vastaavia ja hyödyllisiä tuloksia. Uniikki ja laadukas sisältö, joka liittyy käyttäjän hakukyselyyn, saa todennäköisimmin korkean sijoituksen hakutuloksissa.
 • Takaisinlinkitykset: Laadukas sisältö saa enemmän jakoja ja siihen linkitetään enemmän muilla sivustoilla, mikä kasvattaa sivuston saamia takaisinlinkkejä (”backlinks”). Takaisinlinkit ovat yksi tärkeimmistä sijoituskriteereistä hakukoneille.
 • Luotettavuus ja uskottavuus: Uniikin ja laadukkaan sisällön käyttäminen sivustolla voi auttaa vakiinnuttamaan sivuston aseman luotettavana ja uskottavana tietolähteenä, mikä parantaa mahdollisuutta saada korkeampi sijoitus hakutuloksissa.
 • Käyttäjäkokemus: Laadukas sisältö auttaa vierailijoita viihtymään pidempään sivustolla, mikä voi vähentää poistumisprosenttia ja lisää sivulla vietettyä aikaa. Tämä voi olla positiivinen signaali hakukoneille, koska se osoittaa että sivustolla on arvokasta ja hyödyllistä sisältöä.
 • Brändin tunnettuus: Laadukas ja uniikki sisältö voi myös lisätä brändin tunnettuutta ja auttaa rakentamaan vahvan online-läsnäolon, mikä voi houkutella lisää asiakkaita ja lisätä liikevaihtoa.

Yhteenvetona, uniikin ja laadukkaan sisällön käyttäminen sivustolla on erittäin tärkeää hakukoneoptimointia ajatellen, koska se parantaa sivuston relevanssia, luotettavuutta ja käyttäjäkokemusta, mikä voi lisätä sivuston näkyvyyttä hakutuloksissa ja tuoda enemmän liikennettä sivustolle.

Sivuston sisäiset linkitykset

Sisäinen linkittäminen on prosessi, jossa linkitetään toisiin sivuihin omassa verkkosivustossa. Tämä voi auttaa hakukoneita ymmärtämään verkkosivuston rakenteen ja eri sivujen välisen suhteen. Tässä joitain tapoja käyttää sisäistä linkitystä, jotta hakukoneet ymmärtävät verkkosivuston rakenteen:

 • Käytä selkeää ja kuvailevaa ankkuritekstiä: Ankkuriteksti on näkyvä teksti, jota käytetään luomaan hyperlinkki. Käytä selkeää ja kuvailevaa ankkuritekstiä, joka kuvaa tarkasti linkitetyn sivun sisältöä.
 • Käytä loogista hierarkiaa: Käytä loogista hierarkiaa luodessasi sisäisiä linkkejä, linkittämällä tärkeimpiin sivuihin ensin ja sitten vähemmän tärkeisiin sivuihin. Tämä voi auttaa hakukoneita ymmärtämään eri sivujen tärkeyden verkkosivustolla.
 • Linkitä relevantteihin sivuihin: Linkitessäsi muihin verkkosivuston sivuihin, varmista, että linkität sivuihin, jotka ovat relevantteja nykyiselle sivulle. Tämä voi auttaa hakukoneita ymmärtämään eri sivujen välisen suhteen verkkosivustolla.
 • Käytä sivukarttaa: Sivukartta on XML-tiedosto, joka luettelee kaikki verkkosivuston sivut. Sivukartan lähettäminen hakukoneille voi auttaa niitä ymmärtämään verkkosivuston rakenteen ja eri sivujen välisen suhteen.
 • Käytä navigointipolkua: Navikointipolku (”breadcrumbs”) on navigointityyppi, joka näyttää käyttäjän polun mitä pitkin hän on kulkenut saavuttaakseen nykyisen sivun. Tämä voi auttaa hakukoneita ymmärtämään verkkosivuston rakenteen ja eri sivujen välisen suhteen.

Yhteenvetona, sisäinen linkitys on tärkeä osa hakukoneoptimointia, sillä se auttaa hakukoneita ymmärtämään verkkosivuston rakenteen ja eri sivujen välisen suhteen. Selkeän ja kuvailevan ankkuritekstin, loogisen hierarkian, relevanttien sivujen linkittämisen, sivukartan käyttämisen ja navigointipolun avulla voit auttaa hakukoneita ymmärtämään verkkosivuston rakenteen tehokkaammin.

Mobiililaitteille optimointi

Verkkosivuston optimointi mobiililaitteille on yhä tärkeämpää, koska yhä useampi ihminen selailee verkkosivuja älypuhelimellaan tai tabletillaan. Tässä ovat joitain tapoja optimoida verkkosivusto mobiililaitteille:

 • Käytä responsiivista suunnittelua: Responsiivinen suunnittelu on tekniikka, joka tekee verkkosivustosta automaattisesti näytön koon mukaan skaalautuvan laitteessa, jolla sitä katsotaan. Tämä varmistaa, että verkkosivusto on helppo navigoida ja lukea millä tahansa laitteella.
 • Optimoi kuvat: Optimoi kuvat niin, että ne on mahdollista ladata nopeasti mobiililaitteilla. Tämä voidaan tehdä pakkaamalla kuvia ja käyttämällä sopivia kuvatiedostotyyppejä (esim. webp).
 • Käytä mobiiliystävällistä navigointivalikkoa: Varmista, että navigointivalikko on helppo käyttää mobiililaitteella. Hamburger-valikko on suosittu ja hyvin tunnettu mobiiliystävällinen valikkomalli.
 • Pidä sivun latausaika matalana: Sivun latausaika on kriittinen mobiililaitteilla, koska hitaan sivun lataaminen saa käyttäjät lähtemään verkkosivustolta. Käytä tekniikoita kuten koodin minimoiminen, sisällönjakeluverkon (CDN) käyttäminen ja välimuistin käyttäminen sivun latausajan pienentämiseksi.
 • Varmista, että verkkosivusto on mobiiliystävällinen: Käytä Googlen Mobiiliystävällisyys-testiä varmistaaksesi, että verkkosivusto on mobiiliystävällinen ja tunnistaaksesi mahdolliset korjausta vaativat ongelmat.
 • Käytä suuria fontteja varmistaaksesi, että verkkosivusto on helppo lukea mobiililaitteiden pienemmille näytöillä.
 • Vältä Flash-käyttöä: Flash ei ole tuettu useimmilla mobiililaitteilla, joten vältä sen käyttöä verkkosivustolla.
 • Hyödynnä Accelerated Mobile Pages (AMP) – teknologiaa: AMP on avoimen lähdekoodin projekti, joka auttaa luomaan nopeasti latautuvia mobiilisivuja. AMP-sivut on suunniteltu ladattaviksi nopeasti mobiililaitteilla ja niitä on helppo indeksoida hakukoneilla.
 • Käytä mobiiliystävällisiä meta-tageja kuten näkymäporttia (”viewport”) hallitaksesi, miltä verkkosivusto näyttää mobiililaitteella.
 • Testaa verkkosivusto useilla laitteilla: Varmista, että verkkosivusto näyttää ja toimii oikein kaikilla eri mobiililaitteilla testaamalla se useilla eri laitteilla.
 • Testaa sivu mobiilisoveltuvuustestillä, kuten Google Mobile-Friendly, varmistaaksesi että verkkosivusto täyttää kaikki hakukoneiden vaatimukset mobiililaitteille optimoinnin suhteen.
 • Käytä Google Analyticsia seurataksesi mobiilikävijöiden toimintaa verkkosivustolla ja saadaksesi tietoa siitä, miten verkkosivusto toimii mobiililaitteilla. Tämä antaa sinulle tietoa, jota voit käyttää verkkosivuston parantamiseen.
 • Käytä mobiilisovelluksia: Harkitse verkkosivuston tarjoamista mobiilisovelluksena, joka voi tarjota käyttöliittymiä ja toimintoja, jotka eivät ole saatavilla selaimessa.

Noudattamalla näitä vaiheita voit optimoida verkkosivuston mobiililaitteille ja varmistaa, että se tarjoaa optimaalisen käyttäjäkokemuksen mobiilikäyttäjille. On tärkeää muistaa, että mobiiliohjelmointi on jatkuva prosessi ja verkkosivusto tulee aina tarkistaa ja päivittää mobiililaitteiden käytön ja teknologian kehittyessä.

Luo ja lähetä sivukartta hakukoneille

 • Lataa ja asenna sopiva liitännäinen wordpress sivullesi: Useimmat WordPress-sivustot tarvitsevat liitännäisen, jotta he voivat luoda ja lähettää XML-sivukartan hakukoneille. Suosittuja liitännäisiä ovat esimerkiksi Yoast SEO ja Google XML Sitemaps.
 • Luo sivukartta: Kun olet asentanut ja aktivoinut liitännäisen, voit aloittaa sivukartan luomisen. Tämä tapahtuu yleensä liitännäisen asetuksista.
 • Tarkista sivukartan tietueet: Tarkista, että sivukartassa on kaikki tarvittavat tietueet, kuten sivut, julkaisut ja kuvat. Varmista, että sivukartta sisältää kaikki verkkosivuston tärkeimmät sivut.
 • Lähetä sivukartta hakukoneille: Kun olet luonut sivukartan, voit lähettää sen hakukoneille. Tämä tapahtuu yleensä pluginin asetuksista. Voit lähettää sivukartan myös esimerkiksi Google Search Consolen kautta.
 • Muista päivittää sivukarttaa säännöllisesti, jotta se sisältää kaikki verkkosivuston uudet sivut ja muutokset.

Huomioi että sivukartan luominen ja lähettäminen hakukoneille on tärkeä osa verkkosivuston hakukoneoptimointia. Sivukartta auttaa hakukoneita löytämään ja indeksoimaan verkkosivuston sivut tehokkaammin, parantaen mahdollisuuksia saada verkkosivusto näkyviin hakutuloksissa.

Käytä hakusanoja meta-tageissa, otsikkotunnisteissa ja metakuvauksissa

WordPress sivulla metakuvaukset ja tagit on helpointa lisätä sopivaa liitännäistä käyttämällä, aloita siis asentamalla SEO-liitännäinen kuten Yoast SEO tai ALL in One SEO ja seuraa alla olevaa ohjetta:

 • Lisää otsikotunnisteet (”title tag”): Otsikotunnisteet ovat tekstiä, jotka näkyy selainvälilehdellä ja joita hakukoneet käyttävät sivun otsikkona. Voit lisätä otsikotunnisteet sivuille ja julkaisuille muokkaamalla julkaisua tai sivua, ja etsimällä SEO-liitännäisen asetusta otsikotunnisteen lisäämiseen.
 • Lisää meta-kuvaus: Meta-kuvaus on lyhyt yhteenveto sivun sisällöstä, joka näkyy otsikotunnisteen alla hakutuloksessa. Voit lisätä meta-kuvauksen sivuille ja julkaisuille muokkaamalla julkaisua tai sivua, ja etsimällä SEO-liitännäisen asetuksen meta-kuvauksen lisäämiseen.
 • Käytä avainsanoja: Varmista, että käytät relevantteja avainsanoja otsikotunnisteissasi ja meta-kuvauksissasi, koska ne auttavat hakukoneita ymmärtämään sivustosi sisällön. Vältä kuitenkin täyttämästä tageja ja kuvauksia avainsanoilla, koska se voi vaikuttaa haitallisesti hakukonenäkyvyyteen.
 • Esikatsele otsikotunnisteesi ja meta-kuvauksesi hakutulossivulla, varmistaaksesi että ne ovat sekä kuvaavia, relevantteja ja houkuttelevat kävijän klikkaamaan.

Käyttämällä avainsanapitoisia meta-tunnisteita, kuten otsikotunnisteita ja meta-kuvausta, voit auttaa hakukoneita ymmärtämään sivustosi sisällön ja parantamaan sivustosi näkyvyyttä hakutuloksissa. Tämä auttaa lopulta ajamaan enemmän liikennettä sivustollesi.

WordPress-sivun tunnettuuden kasvattaminen somessa

WordPress-sivuston mainostaminen sosiaalisen median alustoilla voi auttaa ajamaan liikennettä ja lisäämään näkyvyyttä sivustollesi. Joitain tapoja mainostaa WordPress-sivustoasi sosiaalisessa mediassa ovat:

 • Jaa linkkejä sivustoosi sosiaalisen median profiileissasi.
 • Käytä sosiaalista mediaa uuden sisällön jakamiseen sivustoltasi. Jaa esimerkiksi blogipostauksia tai uusia tuotteita, taustatietoja yrityksestäsi tai kerro tarinoita brändistäsi.
 • Muodosta seuraajiisi yhteys sosiaalisessa mediassa ja rakenna brändisi ympärille yhteisö.
 • Kohdenna mainoksia sosiaalisessa mediassa tavoittaaksesi uusia yleisöjä ja ajaaksesi liikennettä sivustollesi.
 • Käytä sosiaalista mediaa yhteistyössä vaikuttajien, bloggaajien tai muiden yritysten kanssa mainostaaksesi sivustoasi.
 • Luo sosiaalisen median sisältökalenteri: Suunnittele ja aikatauluta sosiaalisen median postaukset etukäteen.
 • Seuraa sosiaalisen median analytiikkaa kampanjoidesi tehokkuuden parantamiseksi ja säädä tarvittaessa strategiaasi.
 • Luo kilpailu tai arvonta sosiaalisessa mediassa yleisösi aktivoimiseksi ja aja siten liikennettä sivustollesi
 • Optimoi sivustosi lisäämällä sosiaalisen median jakamisnapit, jotta vierailijat voivat helposti jakaa sisältöä omilla sosiaalisen median profiileillaan.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua. Onnea optimointiin!

Haluatko oppia lisää?

Ymmärrämme, ettei kaikilla ole resursseja palkata ulkopuolista markkinointiapua. Siksi teimme myös kattavan ja käytännönläheisen oppaan hakukoneoptimoinnin tekemiseen.

Näytämme oppaassa vaihe vaiheelta miten optimoit wordpress -sivusi.

Opas on täysin ilmainen emmekä tarvitse edes yhteystietojasi vaihdossa!

Jaa tämä julkaisu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *